Hoe maak je teambuilding leuk en nuttig?

7 tips voor een succesvolle teamdag / teambuilding

Voor veel teams is teambuilding een verplicht nummer: ongemakkelijke werkvormen, eindeloze gesprekken en weinig echte verbinding. Zonde, want het zou juist moeten zorgen voor méér verbinding en werkplezier. Lees waarom traditionele teambuilding vaak niet werkt én hoe je het wél leuk én effectief maakt. Je krijgt 7 praktische tips om van jouw teamdag een betekenisvol feestje te maken.

Help! We moeten teambuilen.

André kijkt op zijn horloge. 14:55. Nog even en het begint: de gevreesde teambuilding. Hij zucht en loopt met frisse tegenzin de ruimte in. Als dat maar niet weer zo’n saaie groepstherapie wordt, denkt hij.

Het was een lange dag. In de ochtend hebben ze gesproken over de visie en missie van het bedrijf. De directeur presenteerde een eindeloos lange PowerPoint. De energie was verdwenen. En nu? Een teambuilding. André wil eigenlijk het liefst naar huis.

Gelukkig zijn er ramen in de ruimte. Op de muur is een enorme afbeelding te zien van een kloof in de jungle waarover een hangbrug is gespannen met de tekst: ‘Building bridges’. Een brug slaan, jaja. André voelt vooral afstand.

Zijn collega’s zitten er al. Iedereen is een beetje lacherig, maar ook gespannen. Wat zouden ze gaan doen? Collega Henk zit languit op zijn telefoon te scrollen.

Gaan we dansen?

Dan gaat er muziek aan. Latin-achtige klanken vullen de ruimte. Gaan we dansen?, roept Eva met een grote grijns. Ferdinand kijkt bedenkelijk. Ik hoop het toch niet :).
De trainer staat bij de deur en begroet iedereen enthousiast met een klein dansje. Er is direct energie en interactie. Binnen no-time ontdooit de sfeer.

Twee uur later is er compleet andere vibe. Collega’s lachen, highfiven en delen inzichten. Eva oefent nog een keer de ‘secret handshake’ die ze samen met Henk heeft bedacht. Ferdinand en Cees praten samen over diepzeeduiken. Een passie waarvan ze niet wisten dat ze die allebei hadden.

Dronken dinosaurus.

André heeft zich rot gelachen tijdens een improvisatie-oefening waarin hij samen met een collega een verhaal moest verzinnen, woord voor woord. Het ging over een dronken dinosaurus die naar Mars wilde. Bizar, maar effectief: het oefende samenwerking en flexibiliteit. Hij heeft zijn collega’s op een totaal nieuwe manier leren kennen.

Volgende week gaat hij koffie drinken met Maarten, met wie hij vaak samenwerkt maar nooit echt sprak.

Kijk, zo kan het ook: plezier en verbinding met elkaar.

Waarom traditionele teambuilding vaak faalt.

Het verhaal hierboven beschrijft hoe laag de verwachtingen bij een teambuilding vaak zijn – en hoe goed het werkt als mensen worden verrast met een actieve, verbindende sessie vol humor en fantasie.

Teamdagen / teambuildings zijn vaak saai, statisch en humorloos. En daar gaat het fout. Te veel theorie, te weinig connectie. En dat terwijl onderzoek van Google’s Project Aristotle aantoont dat onderlinge connectie een van de belangrijkste succesfactor voor teams is.

Hoe maak je teambuilding leuk en nuttig?

7 tips voor een succesvolle teamdag / teambuilding:

Tip 1. Maak het doel van de dag kraakhelder.

Waarom komen jullie samen? Wat wordt er van deelnemers verwacht en wat moet de dag/teambuiding opleveren? Duidelijkheid verhoogt de relevantie en betrokkenheid. Vergeet niet dat een aantal mensen zal denken: Hmm, ik moet een deel van mijn werkdag opofferen, dat moet ik later weer inhalen.

Inventariseer van tevoren de wensen binnen het team. Voer gesprekken met de teamleden om te ontdekken wat er leeft en geef ze inspraak in het programma.
Onderwerpen die je kunt laten terugkomen in een teambuilding: feedback geven, samenwerkenveranderfitheid, eilandjescultuur, vertrouwen, improvisatievermogen, …

Tip 2. Kies een inspirerende locatie.

Een teamdag is een geweldige kans om eens uit je werkomgeving te stappen en elkaar op een inspirerende plek te ontmoeten. Maar hoe vaak vindt zo’n dag niet plaats in de kantine, de vergaderzaal of (erger nog) in de ruimte waar iedereen al dagelijks werkt?

Saai en inspiratieloos. En dan krijg je misschien dit:
‘Jan vertrekt halverwege de teambuilding om weer aan het werk te gaan, Marie blijft maar telefoneren en e-mailen met klanten en Piet komt niet eens achter zijn bureau vandaan.’

Maar Nederland kent honderden geweldige locaties! Een plek in de natuur, een creatieve broedplaats in een oud fabriekspand, een strandtent. Op Google vindt je een universum aan mogelijkheden voor plezier en een frisse mindset. Tip: Google ook eens op ‘trouwlocatie’.

Heerlijk, een locatie in de natuur voor je teambuilding!

Tip 3. Creëer voorpret.

De teamdag begint eigenlijk al ver voor de dag zelf. Vaak vergeten de organisoren dat en volstaan ze met een saaie uitnodiging/aankondiging.

Gemiste kans! Maak mensen enthousiast:
– met een mysterieuze uitnodiging
– Met een humorvol filmpje van de teamleider.
– Met een inspirerende opdracht die vervolg krijgt op de dag zelf
– Door een dresscode of een thema te onthullen
– Door af te tellen naar het event met telkens een ludieke uiting

Ik kreeg zelf een keer een uitnodiging voor een event in de vorm van een filmpje waarbij de organisatoren in een tijdmachine stapten om even iets op te halen uit het jaar dat het bedrijf was opgericht. Hoe leuk! De voorpret-kansen zijn eindeloos.

Tip 4. Bedenk een aansprekend thema.

Denk na over een pakkend thema waardoor de dag een gezicht krijgt en het gaat leven voor iedereen. Gebruik inspirerende titels en de bijbehorende associaties, bijvoorbeeld:
Expeditie Samenwerking
Van Werkdruk naar Werkgeluk
Het Innovatietoernooi
De Team Superkrachten Dag
De Sterkste Schakel

Tip 5. Zorg voor een goede balans tussen inhoud, beleving en fun.

Na een dagdeel zitten, luisteren en praten willen mensen graag even iets heel anders.

Teambuilding met toegepaste improvisatie is een geweldige manier om mensen te laten lachen, uit het hoofd halen en uit te dagen om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Er zijn veel laagdrempelige werkvormen en oefeningen die mensen op een sympathieke manier in de ‘speel-modus’ zetten. De truc is om de invulling ‘niet werkgerelateerd’ te maken maar deze wel telkens te koppelen aan het thema van de dag en te reflecteren op de team-dynamiek. Zo zullen de oefeningen los van fun ook betekenis krijgen en nooit als ‘kinderachtig’ worden ervaren.

Tip 6. Schakel een externe trainer in.

Hoe verleidelijk het ook is om zelf alle onderdelen te verzorgen, of intern iemand te vragen, een externe trainer brengt een totaal andere energie. Teambuilding is een vak apart. Een professionele trainer zorgt voor een veilige, stimulerende sfeer waarin iedereen zich vrij voelt om mee te doen.
Een externe trainer kun je ook zien als een soort ‘nar’ die veel meer kan uitdagen, doen en zeggen dan een collega zou kunnen. En nog een groot voordeel: een externe trainer maakt geen onderscheid tussen de rangen en standen binnen de groep, simpelweg omdat hij ze niet kent. Dat maakt dat iedereen gelijk is en er meer verbinding en ongecompliceerd plezier ontstaat.

Tip 7. Zorg voor follow up

“Zo, dat was de teamdag. En nu weer aan het werk, zoals voorheen.”
Dat kan anders. Na een feest, festival of event krijg je niet voor niets aftermovies, foto’s en aanbiedingen voor een volgend event te zien. Na de teamdag met collega’s is een goede follow up even belangrijk.
Hoe voorkom je dat alles na een week weer vergeten is?
-Zorg voor foto’s een filmpjes met een mooie recap van de dag.
-Maak een helder verslag van alle inzichten, kansen en nieuwe afspraken.
-Laat mensen een reactie geven op de dag in de vorm van korte filmpjes.
-Bedank als organisatie de deelnemers in een leuk, persoonlijk filmpje.
-Plan koffie-dates met collega’s die je nog niet zo goed kende.

Conclusie

Een teamdag of teambuilding moet geen verplicht nummer zijn waarbij je een kostbare werkdag opoffert, maar juist een ervaring waarmee je je teamprestaties versterkt, ook in de toekomst. Mensen willen iets beleven, iets voelen, elkaar op een andere manier leren kennen. Met een goede balans tussen fun en inhoud wordt het niet alleen leuk, maar ook effectief!

Want zeg nou zelf: als een dronken dinosaurus naar Mars kan, dan kan jouw team ook de samenwerking verbeteren. Toch? 😉

Hoe maak je een teamdag/ teambuilding succesvol?

1. Maak het doel van de dag helder.
2. Kies een inspirerende locatie.
3. Creëer voorpret
4. Bedenk een aansprekend thema.
5. Balans inhoud, beleving en fun.
6. Schakel een externe trainer in.
7. Zorg voor follow up.

NOG MEER ONTSAAITIPS:

Team in het onderwijs doet een improvisatie oefening tijdens een teambuilding met De Ontsaaiers

Je herkent het vast: ieder teamlid doet zijn eigen ding, gesprekken blijven binnen de bekende groepjes, en de samenwerking is minimaal. Kortom, iedereen zit op z’n eigen eilandje. Hoe krijg je daar op een natuurlijke manier beweging in? Hier zijn vijf Ontsaaitips die de brug kunnen slaan. >

Feedback geven en ontvangen, we vinden het vaak spannend. Maar tegelijkertijd weten we dat teams die open een eerlijk zeggen waar het op staat beter functioneren en samen werken. In deze Ontsaaitips lees je hoe je feedback meer vanzelfsprekend maakt zodat je team kan groeien op dit vlak. >

Voor veel teams is teambuilding een verplicht nummer: ongemakkelijke werkvormen, lange gesprekken en weinig echte verbinding. Zonde! Lees deze zeven Ontsaaitips om van jouw teamdag een energieke en verbindende ervaring te maken, vol humor, beleving en concrete inzichten. >

Humor is een fantastisch middel om teambuildings van ‘wel ok’ naar ‘fantastisch!’ te tillen. Humor brengt lucht in gespannen situaties, maakt dingen bespreekbaar en zorgt voor openheid. Lachen werkt verbindend. In deze Ontsaaitips kom je er achter hoe je deze geheime superkracht het beste inzet. >

Een lied over ons team? Kan dat echt in een half uur??

Teamwork heeft soms wel iets weg van een smartlap. Toch? Een lach, een traan, emoties…
Maar stel dat we dat juist omarmen en er een levenslied van maken? Met een vette knipoog naar alle successen en frustraties. In deze vijf Ontsaaitips lees je wat samen muziek maken kan doen voor je teamspirit. > 

De wereld verandert snel. Teams die krampachtig vasthouden aan ‘hoe het altijd was’, lopen al snel vast. Improvisatievermogen is noodzaak voor iedereen die werkt met mensen en veranderingen. In deze Ontsaaitips lees je waarom flexibel denken onmisbaar is en hoe je spelplezier wakker maakt. >

Beleef je connectie met je collega's!

Ben je geïnspireerd door onze Ontsaaitips en wil je meer weten? De Ontsaaiers gaan graag met jou in gesprek over jouw team en de uitdagingen die spelen. Of misschien heb je een idee voor een Ontsaaitip. Kan ook. De Ontsaaiers is ook een beetje een community die graag gelijkgestemden bij elkaar brengt :). 

Onze teambuilding methode

De Ontsaaiers-methode is gebaseerd op de gouden combinatie

Humor, beweging & inzichten.

Wij zien dat dit super goed werkt en dat…
humor mensen ontspant waardoor ze open staan voor verbinding.
beweging mensen uit hun hoofd haalt en energie geeft. Je leert door te doen.
inzichten er voor zorgen dat teams effectief kunnen groeien.

Onze teambuilding methode

De unieke Ontsaaiers-methode is gebaseerd op de gouden combinatie

Humor, beweging & inzichten.

Dit werkt super goed omdat:  

Humor
mensen ontspant waardoor ze open staan voor verbinding. 

Beweging
mensen uit hun hoofd haalt en energie geeft. Je leert doortje doen.

Inzichten 
er voor zorgen dat teams effectief kunnen groeien.

“Erg leuk om dit met elkaar te doen, we hebben veel plezier gehad. Met name het stukje feedback geven met handen op schouders en het stoelen spel vond iedereen erg leuk.
Van tevoren waren we een beetje bang dat het misschien te clownesk zou worden, maar dat was helemaal niet het geval.”

Hanna
Knaapen Groep

“Het was erg leuk en verrassend. Het team is echt dichter bij elkaar gekomen door deze sessie. De trainer wist snel het gehele team op z’n gemak te stellen en was erg fijn in de communicatie. Vijf sterren! Quote: Voor een glimlach op je werk.”

Gery
Leger des Heils,
Afdeling fondsenwerving

“Deze sessie met de Ontsaaiers heeft ons bedrijf geholpen om op een speelse manier al onze teams op één lijn te krijgen. Met aanstekelijk enthousiasme wist Frank ons op een grappige, speelse en soms onverwachte manier te bewegen en, belangrijker nog, te verbinden!”

Patty Haveman
Management assistant Avantium

“Hartelijk dank voor de leuke workshop die je gegeven hebt tijdens het mProve netwerkevent. We hebben er veel positieve reacties op gekregen. En ook de plenaire wrap-up was erg geslaagd!”

Hanneke van der Haar
Directeur mProve

“We hebben een gezellige en verrassende middag gehad, en ook nog wat bij kunnen leren. Mensen waren erg enthousiast en waren heerlijk aan het ‘spelen’. Veel gelachen en ook nog geleerd. De middag VLOOG voorbij!”

Lindy Hofmann
Adjunct locatiemanager
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Scroll naar boven